Vårt Hantverk

Produktionen av våra hattar har inte ändrats mycket på 100 år. Bakom varje keps finns en lång rad av människor som med hjälp av sin förmåga, sina händer och olika verktyg ser till att just din keps blir som den blir. 

Från ax till limpa eller från idé till färdig produkt. Hur går det till att ta fram en ny keps? 

Designprocessen startar vanligtvis cirka 1,5 år innan kepsen hamnar på butikshyllan. Vi skissar på hur den nya produkten ska se ut och inom några månader har vi ett första prov i handen. När kepsen sedan ska produceras går det förenklat till så här. 

En direktris börjar med att ta fram ett mönster. Därefter tar tillskäraren över och lägger ut mönstret på det specifika tyget som designern har bestämt. Delarna skärs ut och sömmerskorna tar nu över. En rad olika sömmerskor syr ihop kepsen och varje sömmerska gör det moment som hen är bäst på. När alla delar är färdigsydda färdas kepsen vidare till den så kallade stockningen. Här får kepsen sin slutliga form med hjälp av värme och ånga. Slutligen hamnar kepsen hos tillsyningen. Här kontrollerar erfarna ögon att kepsen är godkänd innan den får sin märkning och packas ner i en kartong för vidare transport ut i vida världen. 

Idag är vår produktion huvudsakligen placerad hos två sömnadsfabriker i våra grannländer Estland och Polen. CTH Ericson har i över 25 år samarbetat med dessa specialiserade hattillverkare och har genom åren arbetat fram nära och goda relationer. Vi har en dock en liten produktion för specialbeställningar i vår hattfabrik i Borlänge för att bibehålla hantverket i Sverige. Ett hantverk vi är stolta över.

Bilden visar produktionen i Borlänge på 1940-talet. Verkmästare Anna Ek står högt upp i bilden, iklädd vit stärkt krage och inspekterar de andra kvinnornas arbete. 

 CTH Ericsons Hattfabrik