Vår Historia

När vi på CTH Ericson talar om tradition och historia menar vi det verkligen. 1885 grundar Carl Theodor Ericson C. Th. Hatt- och mössfabrik i Borlänge. Carl Theodor var då fjärde generationens hatt- och mössmakare efter hans farfarsfar Eric Forsberg som var hattmakarmästare redan på 1700-talet. När Carl Theodor gick ur tiden 1927 tog han son Nils över verksamheten. Bilden visar CTH huset år 1902.

Hattfabriken

Försäljningen blomstrade och hattfabriken byggdes ut 1943. På 1950-talet hade antalet anställda stigit till 230. CTH var under denna tid den största arbetsplatsen för kvinnor i Borlänge.

Vi producerar fortfarande en del modeller i små serier i hattfabriken som även inrymmer ett museum över CTHs historia och produktion.

Vårt Arv

Idag, mer än 135 år efter Carl Theodor startade verksamheten, är CTH Ericson fortfarande ett familjeföretag, och drivs av Ann-Sofie och Markus Morin.

Vi försöker alltid att bevara CTH Ericsons rika historia, men samtidigt blicka framåt och utforska möjligheterna att skapa nya nutida klassiker.

Vårt Hantverk

Produktionen av våra hattar har inte ändrats mycket på 100 år. Varje moment görs fortfarande för hand av våra sömmerskor, vilket gör varje hatt, keps och mössa är unik. Allt för att bibehålla den höga kvalitén och den sköna passformen.

De flesta av våra huvudbonader tillverkas idag av skickliga sömmerskor i Estland eller Polen.  Vi har en liten produktion för specialbeställningar i vår hattfabrik i Borlänge för att bibehålla hantverket i Sverige. Ett hantverk vi är stolta över.

Hantverket

lever vidare hos CTH Ericson
Vårt Ansvar

Borlänge, Dalarna och resten av vår planets välbefinnande är av största betydelse för oss på CTH Ericson och påverkar vårt dagliga arbete. Vi vill göra vårt yttersta för att kunna lämna över denna vackra plats till kommande generationer.

För oss är kvalitet viktigt och starkt förknippat med miljötänk. Slit och släng, och omodern nästa säsong, är inte vår melodi utan vi blir som allra gladast när en kund ringer och vill byta ut sin keps efter 15–20 år.

Kvalitet, närproducerat och småskalighet är några av våra ledord. Vi är medvetna om att dessa begrepp gör att våra produkter kostar lite mer men vi tror ändå att det ska lönar sig i längden både för planeten och plånboken. 

Våra Materialval

I våra kepsar och mössor använder vi naturmaterial så långt det är möjligt. De flesta av våra kepsar tillverkas i ull, lin eller bomull. 

Tygerna och övriga material köps huvudsakligen från leverantörer inom EU. Kemikalielagarna inom EU är strikta och det ger oss en trygghet om att våra produkter också håller måttet. 

Vi samarbetar med en rad välkända väverier som levererar tyger av allra högsta kvalitet, exempelvis; Harris Tweed från Skottland, Abraham Moon & Son från England, Albano Morgado från Portugal och Växbo Lin från Sverige.

Därtill arbetar vi med företaget Rekotex i Borås. Rekotex är ett företag som arbetar för att skapa cirkulära flöden inom textilindustrin genom att förmedla överskottstyger från modeföretag till andra textila företag.

Fabriksvisning

Vi erbjuder guidade visningar av CTH Ericsons historiska hatt- och mössfabrik som ligger mitt i Borlänge centrum.

Under visningen berättar vi om hur allt började 1885, till att bli Sveriges största tillverkare av hattar och mössor med över 200 anställda på 50-talet. Tillverkningen i stor skala upphörde 2004 men tack vare CTH vänförening finns fabriken bevarad och är idag ett levande fabriksmuseum som blev utsett till årets industriminne 2006.

Hitta till oss

CTH Ericson of Sweden AB

Vattugatan 3

784 33 Borlänge

Sweden

Telefon: +46 243 21 18 90

Mail: cth@cthericson.se

Få vägbeskrivningar