Växbo Lin

Växbo Lin

Linne

En gång i tiden var linne, vid sidan av ylle, den viktigaste textila produkten i Sverige. Det blåblommande linet gick bra att odla här, inte minst i de sandiga jordarna i norra delarna av landet. Allra störst var linneindustrin i Hälsingland. Här fanns vattenkraft och lätta jordar där linet växte lagom långsamt.

 Linberedning i Växbo på 1920-talet

Linberedning i Växbo på 1920-talet. © Hilding Mickelsson/Hälsinglands museum

Växbo Lin

I Växbo i Hälsingland finns landets bäst bevarade miljöer från linberedningens glansdagar. De små linberedningsverken vid Trolldalen vittnar om den linodlande allmogens nyttjande av vattenkraften. På denna historiska mark och med detta kulturarv i ryggen startades Växbo Lin 1989. Till en början var produktionen enbart inriktad på spinning men efter några år startade även linneväveriet.

Växbo Lin är idag ett av Sveriges få kvarvarande linneväverier. Hos Växbo Lin vävs traditionella mönster samman med tidlös design och alla produkter är vävda i 100% lin.

År 2006 köpte de nuvarande ägarna Hanna och Jacob fabriken och fortsätter att bevara och utveckla Växbo Lin som ett levande industriminne, genom att väva samman gamla hantverkstraditioner med modern design.

För sitt arbete fick Växbo Lin utmärkelsen Årets industriminne 2019.

Linet vävs i maskiner från tidigt 1900-tal

Vävmaskin från tidigt 1900-tal. © Växbo lin

Lin ett bra miljöval

Miljöpåverkan av lin är mindre jämfört med många andra textilier eftersom det kan odlas i regniga och svala klimat, har få skadedjur och klarar sig bättre än tex bomull utan bekämpningsmedel eftersom det har viss motståndskraft mot sjukdomar. Dessutom kräver inte linet så mycket gödning och därför kan påverkan på miljön vid odling hållas låg.

Vad är skillnaden på lin och linne?

Lin är själva fibern och linne är tyget. Mao en linnekeps är gjord av lin.

Hattar och Kepsar i linne

Det finns något lyxigt och elegant men samtidigt avslappnat med linne, både i sin känsla och på grund av dess koppling till sommar och varmare klimat. Linne passar dessutom mycket bra i huvudbonader då det är skönt att bära och andas, vilket är perfekt i varmt väder.

CTH Ericson har under flera år samarbetat med Växbo Lin och tagit fram kepsar i lin. Gubbkepsar finns nu i både blått, gult, rött och svart linnetyg från Växbo. Kepsarna finns både som Flat cap och Newsboy cap modell.

Linnekeps från Växbo Lin

Vi på CTH Ericson är stolta över att kunna erbjuda kepsar som är tillverkade av en miljövänligt textil och som dessutom är vävda av Växbo Lin i Sverige med schyssta förhållanden bara några mil från vår hattfabrik i Borlänge.

Även hattar tillverkas i linnetyg, exempelvis en damhatt med stora brätten som skyddar bra mot solen och ger en klassisk elegans.