Vegamössan

Vegamössa

Vad är en Vegamössa?

Vegamössa är en skärmmössa med en smal hård strimmel (kant), platt kulle av tyg och traditionellt en hård blank skärm. Idag kan en vegamössa ha många olika utseenden men formen är oftast densamma. En vegamössa som är dekorerad med stormsnodd (träns) och band kallas även för Skepparmössa.

Historien bakom Vegamössan

Skärmmössan kom till Sverige i början av 1800-talet i form av kasketten, från franskans casquette. En Kaskett är en mössa i läder med skärm fram, ibland bak samt även flärpar vid sidorna. Kaskettens efterföljare är den runda skärmmössan med blank skärm som började användas inom militären på 1800-talet.

Den 24 april 1880 var hela Stockholm i festyra då skeppet Vega lade ankare i Stockholms ström. Efter två år är Vegaexpeditionen under ledning av Adolf Erik Nordenskiöld och hans besättning tillbaka i Sverige igen.

Expeditionen var kantad av strapatsrika äventyr och problem men avslutades den dock lyckligt utan att förlora en enda man. Besättningen på skeppet Vega hade gjort en bedrift ingen tidigare klarat av, att seglat Nordostpassagen  norr om Sibirien och genom Berings sund och på så sätt tagit sig sjövägen runt Europa och Asien. Vegaexpeditionen anses vara bland de främsta svenska vetenskapliga framgångarna någonsin.

Besättningen på VegaexpeditionenVegas besättning

Det sena 1800-talet älskar upptäcktsresande och äventyrare och Nordenskiöld och hans manskap på skeppet Vega är hjältar i allmänheten ögon. En bild på besättningen där de bär låga, platta skärmmössor får enorm genomslagskraft, nu vill alla ha en vegamössa. 

Emilmössa

Emil i Lönneberga skulle förmodligen aldrig haft sin mysse om det inte vore för besättning på skeppet Vega. Astrid Lindgrens populära böcker om Emil utspelar sig under tidigt 1900-tal då Vegamössan var på högsta mode.

Emilmössa

Vad kallas Vegamössan utomlands

Vegamössa är ett svenskt begrepp men liknande skärmmössor eller skepparmössor finns i de flesta länder.  Man brukar ju säga att “kärt barn har många namn”, och i det här fallet stämmer det verkligen, här är några exempel; KaptensmössaOscar II, Elbsegler, Mariner's cap, Greek fisherman's cap, Fiddler cap, Breton cap, Skipper cap, Skipperkasket, Sjømannslue, Kasjettlue.

Vill du veta mer om Vegaexpeditionen kan du läsa Vegas färd kring Asien och Europa av A. E. Nordenskiöld